Artikel

Autovista Groups pris för restvärde 2023

Autovista24 | 12 jul 2023

Om författaren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Med start den 19 juni kommer Autovista24 att meddela vinnarna av det första Autovista Group-priset för restvärde. Som ett resultat av Autovista Groups grundliga undersökningar och analyser kommer vi att kunna belöna de modeller i Europa som har det största restvärdet. 

I väntan på denna exklusiva presentation diskuterade Autovista Groups Christian Schneider det spännande priset med Autovista24:s redaktör, Tom Geggus, i ett podcast-avsnitt. 

Som chef för projektet förklarade Schneider hur Autovista Groups experter samlade in och beräknade data från 17 europeiska marknader för att identifiera de modeller som hade störst bibehållet värde. Detta datadrivna arbetssätt gör priset ännu viktigare för centrala aktörer inom fordonsbranschen såsom biltillverkare och leasingföretag. 

Visa sammandrag 

Autovista Groups pris för restvärde 2023 kommer att delas ut 19–29 juni. Åtta separata priser kommer att meddelas exklusivt på Autovista24 där varje kategori baseras på segmentgrupperingar och drivlinealternativ. 

Prisen kommer att lyfta fram var och en av de åtta vinnarna samt andra- och tredjepristagarna, med unika insikter från hela Autovista Group. Men hur räknade vi ut vem som vunnit?

Prismetodik 

Istället för att förlita sig på en domarpanel används de stora mängder data som finns tillgängliga för Autovista Group. Genom att samla in, beräkna och analysera denna information kunde företagets experter avslöja årets vinnande modeller. Data för begagnade bilar från februari till april 2023 användes med beräknat restvärde för 3 år gamla bilar som gått 6 000 mil. 

Schneider arbetade tillsammans med Autovista Groups analytiker och redaktörer för att granska data från 17 olika europeiska länder. Dessa inkluderade Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Schweiz, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. 

För att ingå i beräkningen behövde modellerna hamna inom den 20:e och 90:e percentilen för den utvalda kategorins hästkraftsdistribution. Detta för att undvika skapandet av en ligatabell med bilar med extrem uteffekt som skulle snedvrida analysresultatet. 

Fordonen behövde även vara någonstans mellan ingångspris och andra änden av prisspektrumet, såsom extrema sportvarianter. Detta resulterade i ett fokus på mer genomsnittligt utrustade fordon för att undvika fordon i endera änden av prisskalan. 

Autovisa Groups analytiker identifierade sedan den version av varje modell som hade högst restvärde, uttryckt som en procentandel av återstående listpris. Modeller indexerades för varje tillgänglig marknad genom att dividera deras procentandel av återstående listpris med genomsnittlig procentandel av återstående listpris i den kategorin. 

Autovista Groups pris för restvärde gavs baserat på en kategoris genomsnittliga index för utvalda länder. Detta viktades sedan mot varje marknads volym av nybilsförsäljning, så att extraordinära resultat från marknader med hög volym representerades i de slutliga siffrorna. 

Följande har vunnit Autovista Groups pris för restvärde:  

The 2023 Autovista Group Residual Value Award winners 

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

Ja, registrera mig för att få svenska nyheter och insikter

* Oblikatoriskt fält


Ja, jag vill få följande e-postmeddelanden:
Nationell bilinsikt, undersökningar och händelser - Skickas då och då av Autovista Inter-Global AB på svenska.

Vi använder pixlar i våra e-postmeddelanden där vi kan se om du öppnar e-postmeddelandet, vidarebefordrar eller klickar på någon URL i våra meddelanden. Detta hjälper oss att få en inblick i och mäta effektiviteten på innehållet i våra brev. Vi kombinerar detta med den information du givit oss ovan och med din webbläsarinformation så att vi bättre kan skräddarsy vår marknadsföring för dig och individualisera din användarupplevelse på vår hemsida. Genom att prenumera, samtycker du till vår användning av din data i syfte att skicka dig de valda e-postutskicken, samt användning av pixlar. Du kan ta tillbaka ditt samtycke genom att uppdatera dina preferenser via länken som leder till vårt “E-post Preferens Center”, som finns med i alla e-postmeddelanden vi skickar. För mer information om hur vi hanterar personliga data, vänligen kontakta Autovista Group Integritetspolicy eller Autovista Integritetspolicy.