What is FOD?

Autovista24 | 04 aug 2022

Om författaren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Autovista24
Vad är en ”Feature on Demand” (FoD)? Den banbrytande teknologin kan förändra bildesign, utveckling, och hur biltillverkare ser på tilläggsval. Den kan bli en fördel för konsumenter, men hur kommer den att påverka begagnatmarknaden? Autovista24:s chefredaktör Tom Geggus svarar på de här frågorna med flera i den senaste informationsfilmen.

Features on Demand

Medan de är nära besläktade, så ska Features on Demand inte blandas ihop med over-the-air-uppdateringar. De använder båda trådlös teknologi för att förbättra ett fordons teknologiska kapacitet, men endast en av dem ska betraktas som en direkt inkomstkälla. Med potential för pay-per-use eller prenumerationsmodeller, så erbjuder det här kundanpassningssystemet stora möjligheter för kommersialisering.

Genom att ersätta beroendet av fabriksutförda justeringar gör FoD det möjligt för konsumenter att aktivera de funktioner de vill ha, när de vill ha dem. Från att aktivera navigationssystem till avancerade förarassistanssystem (ADAS), så erbjuder den stor potential för konsumenters utforskande och användande. Och då systemen inte är permanenta kan användaren fortsätta att anpassa sina val allt eftersom.

Det här skapar nya kommersiella möjligheter för bilföretag som är villiga att rusta sina bilar med alla funktioner som finns tillgängliga. Det involverar dock en riskabel balansgång. Systemen som inväntar aktivering i de här modellerna måste vara tillräckligt prisvärda för att massinstallera, samtidigt som de måste vara tillräckligt tilltalande för att konsumenter ska välja att aktivera dem. Att ta ett för högt pris för ett system som ingen är intresserad av skulle garantera att företagen tappar balansen.

Samtidigt måste FoD-aktiverade fordon ha potentialen att öka restvärdena på begagnatmarknaden. Tack vare en bra genomsnittlig nivå av utrustning och kontinuerlig flexibilitet så borde de här modellerna hjälpa till att hålla restvärden stabila. Risken att köpare behöver brottas med jobbiga ”allt eller inget”-situationer minskar, då de inte kommer att begränsas till modeller med funktioner som inte möter deras behov. Men bilföretag borde hitta ett sätta att identifiera vilka FoD-funktioner en bil har tillgång till. Det kommer att minska förvirring och ett sjunkande värde på begagnatmarknaden.

Autovista Groups chefekonom dr Christof Engelskirchen och Autovista24:s huvudanalytiker Sonja Nehls, har tidigare diskuterat kapaciteten hos FoD i ett avsnitt av Autovista24:s podcast. Det inkluderade en detaljerad konversation om tillämpningen av Features on Demand, deras inverkan, samt teknologins framgång på begagnatmarknaden.

Autovista24:s serie ”What is?” förklarar några av de viktigaste termerna och tekniker som används inom fordonsindustrin. Halvledareover-the-air-uppdateringar (OTA), tvåvägsladdningelfordontypgodkännandesjälvkörande tekniksäsongsjusterad årlig ränta (SAAR), total ägandekostnad (TCO), och restvärden (RV) har alla tidigare diskuterats.

Prenumerera på Autovista24:s YouTube-kanal och registrera dig för att få notifikationer. Om du gillar en video så får du gärna ge den en tumme upp och dela den. Du får gärna ge Autovista24-teamet förslag på andra fordonstermer som du skulle vilja få förklarade i framtida ”What is?”-avsnitt, eller varför inte föreslå ett ämne för vår nästa djupdykande podcast-diskussion? Allt du behöver göra är att besöka oss på TwitterLinkedIn eller YouTube och lämna en kommentar.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

Ja, registrera mig för att få svenska nyheter och insikter

* Oblikatoriskt fält


Ja, jag vill få följande e-postmeddelanden:
Nationell bilinsikt, undersökningar och händelser - Skickas då och då av Autovista Inter-Global AB på svenska.

Vi använder pixlar i våra e-postmeddelanden där vi kan se om du öppnar e-postmeddelandet, vidarebefordrar eller klickar på någon URL i våra meddelanden. Detta hjälper oss att få en inblick i och mäta effektiviteten på innehållet i våra brev. Vi kombinerar detta med den information du givit oss ovan och med din webbläsarinformation så att vi bättre kan skräddarsy vår marknadsföring för dig och individualisera din användarupplevelse på vår hemsida. Genom att prenumera, samtycker du till vår användning av din data i syfte att skicka dig de valda e-postutskicken, samt användning av pixlar. Du kan ta tillbaka ditt samtycke genom att uppdatera dina preferenser via länken som leder till vårt “E-post Preferens Center”, som finns med i alla e-postmeddelanden vi skickar. För mer information om hur vi hanterar personliga data, vänligen kontakta Autovista Group Integritetspolicy eller Autovista Integritetspolicy.