Artiklar Nyheter

ALD köper LeasePlan för fem miljarder euro

Autovista24 | 21 jan 2022

Om författaren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Autovista24

ALD Automotive, ett leasingföretag som ägs av den franska banken Société Générale (SocGen), planerar att förvärva sin nederländska konkurrent LeasePlan för 4,9 miljarder euro i kontanter och aktier. Köpet kommer att skapa Europas största leasingföretag för bilar, under namnet NewALD.

När det nya företaget är etablerat kommer det att förvalta den största flottan av elektriskt laddningsbara fordon i Europa. De två företagen räknar med att slutföra affären i slutet av året, och SocGen kommer att inneha en 53-procentig andel i den nya verksamheten.

Frankrikebaserade NewALD kommer att ha en kombinerad flotta på 3,5 miljoner fordon. ALD förvaltar cirka 1,7 miljoner bilar medan LeasePlan har en flotta på 1,8 miljoner bilar i mer än 29 länder. Båda företagen säger att förvärvet gör det möjligt för dem att bygga upp en ledande global aktör inom mobilitet. De hoppas kunna dra nytta av trender så som övergången till fordon med nollutsläpp och förändrade ägarmönster.

Nytt kapitel

”Idag börjar ett nytt kapitel i vår historia med ett första steg mot att skapa NewALD,” säger ALD:s vd Tim Albertsen. ”Genom att kombinera ALD och LeasePlans många starka sidor kan vi förändra vår bransch och våra värdeerbjudanden till vår utökade kundbas. Denna transaktion skapar flera möjligheter för de gemensamma ledningsgrupperna och talangerna i båda företagen, över olika geografiska områden, att stötta vårt fokus på hållbarhet med en tydlig väg mot mobilitet utan utsläpp.”

En av LeasePlans tidigare majoritetsägare var Volkswagen (VW) Group. Den tyska biltillverkaren sålde 2016 sin 50-procentiga andel i företaget som en del av kostnadsbesparande åtgärder. Sedan dess har en grupp investerare, som inkluderar TDR Capital, förfogat över den.

Med det planerade förvärvet satsar SocGen på den snabba utvecklingen inom elektromobilitet. I samband med övergången till elbilar förväntas fler konsumenter och företag att välja flexibla lösningar. Där ibland uthyrning och leasing för att prova olika fordon, inklusive elbilar.

NewALD strävar efter att tillhandahålla utökade tjänster för att möta framtida marknadsbehov och kundernas förväntningar. Företaget planerar att investera i och utveckla nya mobilitetsprodukter för att bygga upp digitala affärsmodeller. Företaget vill fokusera på hållbar rörlighet och strävar efter att stödja övergången till elfordon genom att skapa globala partnerskap kring elektromobilitet.

Samverkan

”Den kombinerade verksamheten blir avgörande för att flytta bilindustrin från ägande till prenumerationsmodeller och mobilitet utan utsläpp,” säger Tex Gunning, vd för LeasePlan. ”NewALD kommer att driva en av de största flottorna av elfordon och kommer att fortsätta att sätta standarden för ESG-målen (vilka inbegriper: miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning) i mobilitetsbranschen.”

Affären visar hur europeiska banker utvidgar sin verksamhet för att utnyttja lönsamma affärsmöjligheter. För SocGen är leasingverksamheten särskilt lukrativ eftersom den franska banken planerar att göra fordonsleasing till en viktig pelare i sin verksamhet, vid sidan av privat- och investeringsbankverksamhet. Banken tillägger att transaktionen kommer att generera verksam samverkan på 380 miljoner euro i årlig vinst före skatt. SocGen säger också att de förbinder sig att förbli långsiktig majoritetsägare i NewALD.

Även andra banker visar ett växande intresse för leasingverksamhet. Förra månaden meddelade Stellantis att man förde ingående samtal med BNP Paribas, Crédit Agricole och Santander om en omorganisation av biltillverkarens leasing- och finansieringsverksamhet i Europa. Affären inväntar slutgiltigt godkännande från de berörda myndigheterna.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

Läget förändras – begagnatmarknaden sjönk 2022, återhämtar den sig 2023?

31 okt 2022

Under pandemin uppvisade Europas begagnatmarknader stora vinster med priser som sköt i väg. Men situationen har förändrats i år och begagnatmarknaden går på knäna. Dr...

Hyundai planerar framtida mobilitetsupplevelser i metaverse

17 jun 2022

Som en del av deras expansion till metaverse har Hyundai offentliggjort planer för att erbjuda framtida mobilitetsupplevelser i sin virtuella Motorstudio genom metaverse-plattformen Zepeto. Den...

Kia presenterar Niro Plus som ett skräddarsytt elfordon

13 maj 2022

Kia etablerar sig som en leverantör av hållbara mobilitetslösningar och har nyligen lanserat sitt första PBV-fordon (Purpose Built Vechicle), Niro Plus. Elbilen kommer att användas...

Ja, registrera mig för att få svenska nyheter och insikter

* Oblikatoriskt fält


Ja, jag vill få följande e-postmeddelanden:
Nationell bilinsikt, undersökningar och händelser - Skickas då och då av Autovista Inter-Global AB på svenska.

Vi använder pixlar i våra e-postmeddelanden där vi kan se om du öppnar e-postmeddelandet, vidarebefordrar eller klickar på någon URL i våra meddelanden. Detta hjälper oss att få en inblick i och mäta effektiviteten på innehållet i våra brev. Vi kombinerar detta med den information du givit oss ovan och med din webbläsarinformation så att vi bättre kan skräddarsy vår marknadsföring för dig och individualisera din användarupplevelse på vår hemsida. Genom att prenumera, samtycker du till vår användning av din data i syfte att skicka dig de valda e-postutskicken, samt användning av pixlar. Du kan ta tillbaka ditt samtycke genom att uppdatera dina preferenser via länken som leder till vårt “E-post Preferens Center”, som finns med i alla e-postmeddelanden vi skickar. För mer information om hur vi hanterar personliga data, vänligen kontakta Autovista Group Integritetspolicy eller Autovista Integritetspolicy.