Artiklar Nyheter

Möjlighet till att tanka vätgas finns nu i 33 länder

Autovista24 | 25 feb 2022

Om författaren

Autovista24

Autovista24 provides specialist information for Europe’s automotive decision makers. The platform hosts news analysis, original research, interviews, webinars, videos and podcasts. Autovista24 journalists combine proprietary data with timely research and analysis – all while tapping into Autovista Group’s pan-European team of automotive experts to ensure that users benefit from highly-relevant content.

Under 2021 öppnade rekordmånga vätgasstationer runt om i världen. Det innebär att det nu finns möjlighet till att tanka vätgas i 33 länder.

Globalt tillkom totalt 142 stationer. Av dessa öppnade 37 i Europa, 89 i Asien och 13 i USA. Siffrorna kommer från den 14:e årliga utvärderingen av H2stations.org, en informationstjänst från Ludwig-Bölkow-Systemtechnik (LBST).

Det finns totalt 685 vätgasstationer i drift globalt. Under de kommande månaderna planeras ytterligare 252 att tas i drift. Ungern och Slovenien är bland de senaste länderna att erbjuda tankstationer för vätgas. Särskilt nämnvärda är Spanien och Nya Zeeland, där det för första gången kommer att öppnas flera stationer.

Teknologin för vätgas som drivmedel befinner sig i ett tidigare utvecklingsstadium än elektriska drivlinor. Detta beror delvis på behovet för biltillverkare att snarast utveckla utsläppsfri teknik för att möta de stränga utsläppsmålen. Dieselmarknadens kollaps ledde till att många tillverkare fick stora böter under 2021, då förare bytte till bensindrivna fordon som släpper ut mer koldioxid.

Asien visar vägen

Vid slutet av 2021 hade Europa 228 vätgasstationer. 101 av dessa ligger i Tyskland. Frankrike är den näst största marknaden med 41 stationer i drift. Därefter följer Storbritannien med 19, Schweiz med 12 och Nederländerna med 11 stationer.

Men Asien fortsätter att ligga i täten när det kommer till att tanka vätgas. Det är en logisk utveckling då majoriteten av biltillverkarna som förespråkar den här teknologin kommer från Asien, däribland Toyota och Hyundai. Vid förra årsslutet fanns det 363 stationer i regionen. Av dessa fanns 159 i Japan, Toyotas inhemska marknad, och 95 i Sydkorea, Hyundais hemland. Det fanns dessutom 105 stationer i Kina. Till skillnad från i många andra länder används dock dessa enbart för tankning av lastbilar och bussar, och inte till personbilar.

Sydkorea anlade flest nya stationer under 2021, hela 36 stycken togs i bruk. Landet fortsätter att utveckla sin infrastruktur för vätgasbränslecellsfordon för att kunna bidra till minskade utsläpp till följd av transporter.

Ökning av vätgas på marknaden för lätta kommerisella fordon

Förra året ökade medvetenheten om vätgas, särskilt på logistikmarknaden. Många anser att lätta kommersiella fordon och tunga lastfordon är de som passar bäst för teknologin, åtminstone på kort sikt. De fordonen avverkar ofta långa sträckor varje dag, och behöver kortare ”tank”-stopp för att tillåta maximal effektivitet.

Frankrikes främsta tillverkare, Stellantis och Renault Group, tillkännagav lanseringen av nya lätta kommersiella fordon. Som en del av deras nya varumärke Hyvia vill Renault Group även erbjuda teknologi för vätgastankning till drivmedelsföretag i Europa. Detta kan bidra till en stor ökning av stationer som erbjuder vätgas under 2022.

Infrastrukturen för vätgas är fortfarande i sin linda. Allt eftersom att fler fordon börjar använda teknologin kommer antalet vätgasstationer att öka, precis som fallet var för elfordon. Marknaden kommer även att växa i takt med att medvetenheten om vätgas som ett alternativ till elfordon ökar, samt tack vare dess livskraft som ett ”grönt” bränsle.

Detta innehåll presenteras till dig av Autovista24.

Vänligen notera att denna artikel är en översättning av originalet som publicerades på engelska på Autovista24´s hemsida och kan innehålla mindre grammatiska fel. I händelse av diskrepans eller inkonsekvens mellan översättningen och den engelska versionen, ska den engelska versionen alltid ha företräde.

Ta mig till Autovista24

Det här kan också intressera dig:

ALD köper LeasePlan för fem miljarder euro

21 jan 2022

ALD Automotive, ett leasingföretag som ägs av den franska banken Société Générale (SocGen), planerar att förvärva sin nederländska konkurrent LeasePlan för 4,9 miljarder euro i...

BEV-registreringarna i Europa fortsätter att öka under tredje kvartalet

25 okt 2021

Officiella siffror visar att övergången till elektriskt laddningsbara fordon (EVS) tar fart när konsumenterna i EU fortsätter att välja mer miljövänliga bilar. Med regeringar över...

Blomstrande marknader för begagnade bilar i Europa? Ja, men inte för alla drivlinor

03 sep 2021

Covid-19 har stimulerat efterfrågan på begagnade bilar men halvledarbristen har begränsat utbudet. Marknaden för begagnade bilar i Europa går utan tvekan utmärkt. Dr Christof Engelskirchen,...

Ja, registrera mig för att få svenska nyheter och insikter

* Oblikatoriskt fält


Ja, jag vill få följande e-postmeddelanden:
Nationell bilinsikt, undersökningar och händelser - Skickas då och då av Autovista Inter-Global AB på svenska.

Vi använder pixlar i våra e-postmeddelanden där vi kan se om du öppnar e-postmeddelandet, vidarebefordrar eller klickar på någon URL i våra meddelanden. Detta hjälper oss att få en inblick i och mäta effektiviteten på innehållet i våra brev. Vi kombinerar detta med den information du givit oss ovan och med din webbläsarinformation så att vi bättre kan skräddarsy vår marknadsföring för dig och individualisera din användarupplevelse på vår hemsida. Genom att prenumera, samtycker du till vår användning av din data i syfte att skicka dig de valda e-postutskicken, samt användning av pixlar. Du kan ta tillbaka ditt samtycke genom att uppdatera dina preferenser via länken som leder till vårt “E-post Preferens Center”, som finns med i alla e-postmeddelanden vi skickar. För mer information om hur vi hanterar personliga data, vänligen kontakta Autovista Group Integritetspolicy eller Autovista Integritetspolicy.